Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Γιατί αγοράζουν οι άνθρωποι κρυπτονομίσματα;


Γιατί αγοράζουν οι άνθρωποι κρυπτονομίσματα;

Πολλοί οι λόγοι για τους οποίος κάποιος αγοράζει κρυπτονομίσματα. Οι περισσότεροι φυσικά το κάνουν γιατί παραπάνω από έναν λόγους. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:
  • Κερδοσκοπία/Επένδυση με υψηλό ρίσκο γνωστό και ως Σπέκουλα/Speculation. (speculation σημαίνει ένα σύνολο εικασίες που οικοδομούνται σε άλλες διαβεβαιώσεις για ένα θέμα χωρίς όμως αδιάσειστες και σταθερές αποδείξεις. Το παράδειγμα και την επιτυχία του Bitcoin πολλοί προσπάθησαν και ακόμη προσπαθούν να επαναλάβουν ώστε να φτάσουν μια επένδυση των 1 ευρώ να την κάνουν να αποφέρει χιλιάδες φορές κέρδος. Το Bitcoin για παράδειγμα ξεκινώντας από την τιμή ελάχιστων cent έφτασε να πωλείται μέχρι 65.000δολλάρια το 2021. Αυτός ο πυρετός του ψηφιακού χρυσού έφτιαξε μια ολόκληρη γενιά να ψάχνει το επόμενο Bitcoin.   Έτσι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων φαίνεται στα μάτια πολλών ευκαιριακών επενδυτών αλλά και αετονύχυδων ως ένα πραγματικό χρυσορυχείο. Η πραγματικότητα δεν είναι όμως πάντα ρόδινη καθώς πολλές οι απάτες αλλά και τα επονομαζόμενα Rug Pulls. (Νομίσματα που ανεβαίνουν απίστευτα γρήγορα με τεχνητούς τρόπους, δημιουργώντας μεγάλη και γρήγορη μόδα μέχρι που τα μεγάλα πορτοφόλια ξεπουλάνε τις τεράστιες ποσότητες νομισμάτων τους ρίχνοντας στο μηδέν την αξία των άλλων εναπομενόντων νομισμάτων). Παραδείγματα αποτυχημένης σπέκουλας τόσο στο χρηματιστήριο, στις κτηματομεσιτικές αγορές όσο και στα κρυπτονομίσματα πολλά. Το πιο πρόσφατο και πολύ τρανταχτό ήταν η κατάρρευση του Terra Luna. Πολύ κόσμος έβλεπε ότι υπήρχε μια εκρηκτική ανάπτυξη και επιπρόσθετα ένα πολύ στιβαρό σταθερό ως προς την ισοτιμία με το δολάριο νόμισμα, το UST. Παρόλη όμως την εκρηκτική εξέλιξη του, ένα θεμελιώδης λάθος στο πρωτόκολλο στη πλατφόρμα δανεισμού Celsious  που πρόσφερε επιτόκια ως και 20%  οδήγησε αυτόν τον πύργο από τραπουλόχαρτα στο 0. Η σπέκουλα λοιπόν έχει δυο δρόμους, τον πάνω αλλά και τον κάτω. Για αυτό ..προσοχή.
  • Περιέργεια Διάφοροι τεχνοκράτες όλων των επιπέδων μπήκαν στο χώρο, αγοράσαν κρυπτονομίσματα για να δουν τι είναι, πως δουλεύουν και το τι μπορούν να κάνουν με αυτά. Σίγουρα οι πιο σοφοί δεν ρίξανε ουσιαστικά λεφτά αλλά αγοράσαν μικροποσότητες. Νέος κόσμος μπαίνει καθώς αποκτά δικά του λεφτά στα χέρια και πλέον ακούει αυτές τις ορολογίες αλλά διαβάζει και για αυτές στα ενημερωτικά site και στις εφημερίδες
  • Ανάγκη  Υπάρχουν site/υπηρεσίες στο διαδίκτυο αλλά και αγαθά τα οποία αποδέχονται πληρωμές μόνο με κρυπτονομίσματα προκειμένου να ολοκληρωθεί μια αγορά/συνδιαλλαγή. Εμπόροι αναγκάζονται να πάνε σε τέτοιες λύσεις καθώς νιώθουν ότι το τραπεζικό σύστημα κρατά υπερβολικά πολλά τέλη ή έχουν περιέλθει σε κάποιο δυσμενές καθεστώς και έχουν βγει εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος. (παντού υπάρχει κάποιος Τειρησίας). Αντίστοιχα πιθανοί πελάτες εξαναγκάζονται να προμηθευτούν το κατάλληλο κρυπτονόμισμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν. (ρεαλιστικό παράδειγμα 1 : Ενοικίαση Webserver στο εξωτερικό. Υπάρχουν εταιρίες hosting που δίνουν μεγάλη έκπτωση όταν η πληρωμή γίνει στο κρυπτονόμισμα που επιθυμούν σε σχέση με ένα έμβασμα. Ρεαλιστικό παράδειγμα 2.  Οι προγραμματιστές που υλοποιούν ένα project της εταιρίας σου κατοικοεδρεύουν στη Ρωσσία που έχει κοπεί από το σύστημα πληρωμών swift (εξαιτίας του πολέμου και των κυρώσεων της Δύσης) και έτσι δεν μπορείς να πληρώσεις και αντίστοιχα αυτοί δεν μπορούν να παραδώσουν το έργο. Τι θα γίνει; Θα σταματήσει το Project; Όχι ΦΥΣΙΚΑ. Για να ολοκληρωθεί το έργο η πληρωμή θα γίνει με κάτι το οποίο δεν μπορούν να σταματήσουν τα παραδοσιακά συστήματα. Ένα κρυπτονόμισμα το οποίο ο Ρώσσος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και αντίστοιχα ο Ευρωπαίος θα μπορεί να προμηθευτεί για να το αποστείλει μέσω του blockchain. Η ανάγκη για μεταφορά αξίας όμως δεν σταματά στα θέματα πληροφορικής. Πρώτες ύλες αλλά και υπηρεσίες μπορούν να πληρωθούν εξαιτίας της εκάστοτε ανάγκης με κρυπτονομίσματα.
  • Παιχνίδια Υπάρχουν πολλά παιχνίδια τα οποία για να εγγραφεί/συνδεθεί ο χρήστης απαιτείται  κάποιου είδους crypto wallet (σε webbrower extension) για την ταυτοποίηση του χρήστη αλλά και την αγορά πιθανών επεκτάσεων στο παιχνίδι (είτε με μορφή NFT, κομματιών Virtual Land κλπ).
  • Μόδα Ο άνθρωπος είναι μιμητικό ον και όταν υπάρχει μια υιοθέτηση σε κάποιο θέμα πολλοί έπειτα ακολουθούν. Παλιότερα ήταν μόδα τα παντελόνια καμπάνες, οι ωφέλειες στα μαλλιά, το καρέ μαλλί, πιο μετά τα μαργαριτάρια, τα σκυλάκια τσέπης, οι ακριβές τσάντες, τα ταττουάζ... Τώρα λοιπόν πως να μη γίνει και το Shiba Inu μια νέα μόδα   (προς θεού όχι σκυλονομίσματα παιδιά, έλεος. Άντε μέχρι 1 ευρώ σα να χαλάτε τα λεφτά σας στο μηχάνημα με τα κουκλάκια που ΠΟΤΕ δεν κερδίζετε. (με 1 ευρώ θα πάρετε περίπου 65147 Shib). Αληθινή ιστορία. Φίλη υπεράνω υποψίας εμπλοκής με τα κρύπτο είχε στο κινητό της την εφαρμογή του Binance και όταν τη ρώτησα μου είπε ότι είχε πάρει μερικά Shiba Inu γιατί είχαν και οι φίλες της.  
Τέλος ερχόμαστε στον σημαντικότερο κατά την άποψη μου λόγο για να χρησιμοποιεί κάποιος ένα ασφαλές, ανώνυμο και ιδιωτικό κρυπτονόμισμα. Πριν από αυτό όμως θα αναλύσω λίγο μερικές σκέψεις για το πως ήδη αξιολογούμε ως κάτι απόλυτα αναγκαίο το να έχουμε ιδιωτικότητα και ανωνυμία.

Αλήθεια θα μπορούσατε να φανταστείτε να βγει ένας νόμος να υποχρεώνει όλους τους κατοίκους να ρίξουν τους τοίχους στα σπίτια τους και να βάλουν τζάμια και να απαγορεύονται και οι κουρτίνες;

Θα μπορούσατε να φανταστείτε να βγει ένας νόμος που να καταργεί την ασφάλεια στην περιήγηση του διαδικτύου? Το περίφημο https(secure) υλοποιεί την ασφάλεια στη μετακίνηση δεδομένων μεταξύ χρήστη και μιας ιστοσελίδας. Κανείς ενδιάμεσος δεν μπορεί να δει τι ακριβώς έχει μεταφερθεί, τι έχει πληκτρολογήσει ο χρήστης.  Πως θα μας φαινόταν όμως το να είναι διαφανής όλη αυτή η δικτυακή κίνηση και η περιήγηση μας στο ίντερνετ να μπορεί να αξιολογηθεί, να υποστεί κριτική αλλά και πιθανές κυρώσεις αν για οποιοδήποτε λόγο αλλάξει κάποιος νόμος ή έρθει κάποιο περισσότερο καταπιεστικό καθεστώς και μας σβερκωθεί στη πλάτη;

Θα μπορούσατε να φανταστείτε μια πραγματικότητα με απόλυτη διαφάνεια στο λογαριασμό της τράπεζας σας και όταν πάτε το αμάξι για επισκευή, κατά την ώρα της πληρωμής ο μηχανικός να μπορεί να δει στον διαφανή τραπεζικό σας λογαριασμό και να πεί "ααα, βλέπω πως έχεις αρκετές χιλιάδες ευρώ αποθηκευμένα οπότε κακώς μου έκανες παζάρι και σου χαμήλωσα την τιμή του Service, ακυρώνεται η έκπτωση";  Φυσικά μετά από εκείνη τη μέρα που ο μηχανικός θα δει το υπόλοιπο των καταθέσεων, πλέον μπορεί να σε χρεώνει βάση των χρημάτων που έχεις και όχι βάσει μιας λογικής τιμής που αντιστοιχεί στην αγορά για αυτή την υπηρεσία.

Τέλος θα μπορούσατε να φανταστείτε την ..πεθερά σας να μπαίνει στο υπνοδωμάτιο και να θεωρεί φυσικό να είναι εκεί να παρακολουθεί και να κριτικάρει τις όποιες περιπτύξεις σε ένα ζευγάρι; Ακόμη χειρότερο θα μπορούσατε να φανταστείτε κάτι τέτοιο με ανοικτά φώτα γιατί η πεθερά θέλει να βλέπει αλλά και γυάλινους τοίχους ώστε όλοι στη γειτονιά να κάνουν συνακρόαση και τηλε-όραση των πεπραγμένων?????

Αδιανόητα πράγματα όλα αυτά, σωστά. Απλά αδιανόητα


Ε λοιπόν αφού θέλουμε και αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ιδιωτικό χώρο, ιδιωτικότητα και ασφάλεια μακριά από κάθε αδιάκριτο μάτι, τότε δεν αξίζουμε μια αντίστοιχη  μέγιστη ιδιωτικότητα και στο χρήμα που έχουμε;

Από ότι φαίνεται το Bitcoin είναι ανιχνεύσιμο καθώς έχει πλήρως διαφάνεια συναλλαγών και με τα κατάλληλα εργαλεία (Chainalysis) όλοι οι ενδιαφερόμενοι (οργανισμοί, κυβερνήσεις κλπ) ΜΠΟΡΟΥΝ να δουν πόσο crypto έχεις, πότε το χάλασες, που το έστειλες κλπ. 


Ένα κρυπτονόμισμα αυτή τη στιγμή με πολύ μεγάλη υιοθέτηση μπορεί να προσφέρει ανωνυμία, πλήρη ιδιωτικότητα απορρήτου συναλλαγών αλλά και κρυφό το υπόλοιπο που έχει κάθε χρήστης του στο πορτοφόλι του. 

Κι αυτό είναι το Monero  :




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου